Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home · Taxaties · Bemiddelen en adviseren · Restauratie · Collectievoorbeelden · Introductie · Nieuws · Contact

 

Nieuws · Nieuwsbrieven · 2008/02 Perzische Tapijten - Shiraz/Kashkay

2008/02 Perzische Tapijten - Shiraz/Kashkay
 

Image - Perzische Tapijten - Shiraz/Kashkay
 

Shiraz is een van de oudste steden van Iran, de hoofdstad van de provincie Fars en ligt in het Zuiden van Iran. De historische stad is omgeven door het Zagros gebergte en vlakbij vindt men de ruïnes van de geplunderde en verwoestte stad Persepolis. Shiraz wordt vaak de stad van de rozen genoemd, door de vele parken die de stad rijk is, en is de geboorteplaats van twee beroemde Iraanse dichters uit de oudheid. Tegenwoordig is Shiraz een stad die door veel toeristen wordt bezocht. De bazaar van Shiraz was vroeger een bekende verzamel- en handelsplaats voor de vele tapijten uit de weide omgeving en vooral voor de toentertijd rondtrekkende nomadenstammen waarvan de Kashkay stam een van de belangrijkste en bekendste was. In de stad Shiraz werd op kleine schaal geknoopt. De geknoopte tapijten (ook de prachtige veelkleurige Kelim tapijten) uit de verre omstreken van de stad werden vaak onder de naam Shiraz verhandeld.

De ketting en inslag van de geknoopte tapijten zijn bijna allemaal van wol, soms vermengd met geitenhaar. De pool is van wol. Afhankelijk van de stammen werden zowel de Senneh- als Ghiordes knoop gebruikt. In de dorpen gebruikte men vaak een vertikaal weefgetouw, de nomadenstammen een horizontaal weefgetouw. De gebruikte glanzende wol was van prima kwaliteit, de knoopdichtheid van de tapijten verschilde per stam, maar was niet al te fijn. De tapijten zijn daardoor soepel en worden in Nederland vaak van een ondertapijt voorzien om beter te kunnen blijven liggen. De Kashkay tapijten waren in de regel fijner van knoop, speelser van kleur en artistieker van tekening. De levensduur van de Shiraz en Kashkay tapijten is, afhankelijk van het gebruik, toch bijzonder lang.

Een van de meest voorkomende tekeningen is het gehaakte ruit of diamant patroon, soms als een groot medaillon, maar ook vaak twee of drie kleinere ruitmedaillons boven elkaar. Deze medaillons worden omgeven door smalle en brede banden met daarin bloem-, ster-, of rozetmotieven. In de open velden knoopte men soms Herati - of Boteh patronen, maar ook afbeeldingen van huisdieren (de haan en de hond zijn zeer bekend) bomen en bloemen. Zelfs afbeeldingen van leeuwen kwamen voor. De kleuren rood, blauw, beige, geel, oker of oranje werden veelvuldig gebruikt. De uiteinden van de tapijten (franjes) zijn vaak gevlochten en afgeknoopt of waren voorzien van een kleine kleurrijke geweven baard (Kelim). Aan de gekleurde zijkanten (randen) zaten vaak kleine veelkleurige kwastjes ter versiering. De afmetingen gaan van 0.30 x 0.30 cm tot ietsje groter dan 3.00 x 2.00 m.

Verzamelaars zijn gek op de geknoopte en geweven zadel- en opbergzakken van de nomadenstammen. In onze huidige interieurs hangt men deze tassen vaak aan de muur, al was het een miniatuur schilderij of men gebruikt het als een kussen. Op beurzen en veilingen komt men nog steeds Shiraz en Kashkay tapijten tegen. De prijzen zijn redelijk en men kan nog jaren van deze tapijten genieten, maar het is dan wel aan te raden de gekochte tapijten door een tapijtreparateur te laten nakijken.

Indien u graag meer Shiraz/Kashkay tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten · Webdesign De Groot 3D Design · Laatst bijgewerkt 7 januari 2024